Walentynki to idealna okazja, aby oderwać się na chwilę od codzienności i spędzić kilka chwil z ukochaną osobą. Wspólnie przyszykowana i odpowiednio celebrowana kolacja może uświetnić romantyczny wieczór. Dlatego warto wzbogacić ją o… afrodyzjaki! Pomogą subtelnie rozbudzić wszystkie zmysły i cieszyć się bliskością. Przyprawione miłością przepisy podpowiada marka Appetita.
O namiętność trzeba dbać na co dzień, nie tylko od święta. To banalne zdanie, ale niesie za sobą dużo mądrości. W dzisiejszych czasach pędząc za karierą, wychowując dzieci czy rozwijając swoje pasje, zdarza się zapominać o codziennym pielęgnowaniu uczuć do partnera czy partnerki. Walentynki to doskonały moment, aby nadrobić zaległości i spędzić przyjemnie czas z ukochaną osobą tylko we dwoje.
Aby wpleść w romantyczny wieczór odrobinę magii, warto sięgać po afrodyzjaki. Niepozorne składniki mogą pozytywnie wpływać na siły witalne, zwiększać libido i wzmacniać relację pomiędzy partnerami. Należą do nich między innymi czekolada, szampan, owoce morza, ale także przyprawy i zioła: gałka muszkatołowa, pieprz, tymianek, cząber, kurkuma, kolendra, cynamon, imbir czy chili. Przy pomocy Appetity szybko i łatwo można wyczarować wyborne dania z dodatkiem afrodyzjaków, aby wspólnej kolacji dodać pikanterii i smaku.
Paella
Składniki:
-
300 g ryżu do paelli (calasparra,ewentualnie arborio)
-
2 papryki
-
1 łyżeczka Kurkumy mielonej Appetita
-
szczypta Chili mielonego Appetita
-
200 g groszku
-
1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
-
150 g oczyszczonych i obranych krewetek
-
2 ząbki czosnku
-
1 cebula
-
⅓ szklanki białego wina
-
oliwa z oliwek
-
opcjonalnie szafran
-
sól
Sposób przyrządzenia:
Czosnek i cebulę posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić czosnek i cebulę, dodać paprykę i smażyć ok. 2 minuty. Dodać suchy ryż, zamieszać i wlać wino. Odparować alkohol i dolać bulion, zmniejszyć moc palnika, dodać kurkumę, chili i gotować przez ok. 15 minut, nie mieszając. Kiedy ryż będzie miękki, dodać groszek, szafran oraz oczyszczone krewetki. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut - ewentualnie doprawić do smaku, od razu podawać.
Zupa krem ze szpinaku z krewetkami
Składniki:
-
40 dag szpinaku
-
800 ml wody
-
3 ząbki czosnku
-
50 g sera feta
-
½ pęczka szczypiorku
-
½ natki pietruszki
-
2 łyżki masła
-
1 łyżka oliwy
-
sól
-
Pieprz czarny mielony Appetita
-
Gałka muszkatołowa Appetita
-
krewetki tygrysie
-
łyżka masła
-
ząbek czosnku
-
bagietka (do podania)
Sposób przyrządzenia:
Szpinak, szczypiorek i pietruszkę umyć i pokroić. Czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać masło, wrzucić dwa ząbki czosnku, zrumienić, dodać zieleninę i smażyć 2-3 minuty. Całość przyprawić, zalać wodą i gotować 10 minut, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zmiksować na gładki krem. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać ostatni posiekany ząbek czosnku, zrumienić, dodać krewetki i obsmażyć. Wlać zupę do talerzy, do każdego włożyć krewetki. Podawać z bagietką.
Szybkie szaszłyki z krewetek
Składniki:
-
15 sztuk oczyszczonych krewetek królewskich
-
sok z ½ limonki
-
1 łyżka Kolendry Appetita
-
2 ząbki czosnku
-
1 papryczka chili
-
olej
-
sól
-
Pieprz czarny mielony Appetita
-
50 g masła
Sposób przyrządzenia:
Krewetki zalać sokiem z limonki, dodać posiekane chili, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę kolendry, sól, pieprz i kilka łyżek oleju. Na patelni rozgrzać olej, smażyć krewetki po 2 minuty z każdej strony, w połowie smażenia dodać masło. Krewetki można również przyrządzić na grillu. Podawać z ulubioną sałatką.
Sałatka z krewetkami
Składniki:
-
200 g krewetek koktajlowych
-
2 cykorie
-
1 mały ogórek
-
1 łyżka kaparów
-
2 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżka oleju
-
3 łyżki oleju sezamowego
-
sól
-
Tymianek suszony Appetita
-
Pieprz czarny mielony Appetita
Sposób przyrządzenia:
Krewetki polać łyżką soku z cytryny i łyżką oleju. Przyprawić solą, tymiankiem i pieprzem, następnie smażyć kilka minut na patelni grillowej z obydwu stron. Cykorię umyć, podzielić na liście, posiekać, umyć ogórek,osuszyć i pokroić w półplastry. Całość posypać kaparami. Polać łyżką soku z cytryny i olejem sezamowym, przyprawić solą i pieprzem.
Moules-frites
Składniki:
-
1 kg wstępnie ugotowanych małży
-
3 ząbki czosnku
-
3 szalotki (lub 1 cebula)
-
natka pietruszki
-
4 łyżki masła
-
Tymianek Appetita
-
200 ml białego wytrawnego wina
-
4 duże, oczyszczone ziemniaki
-
olej do smażenia
-
Przyprawa do frytek i ziemniaków
-
sól
Sposób przyrządzenia:
Przygotować frytki: ziemniaki pokroić w grube paski, odsączyć na papierze do pieczenia. Smażyć na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Posypać solą i przyprawą do ziemniaków. Czosnek i szalotkę drobno posiekać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek i szalotkę, smażyć ok. minutę, a następnie zalać winem, częściowo odparować i dodać mule. Przykryć, gotować ok. 5 minut. Pietruszkę posiekać, posypać mule, doprawić solą i tymiankiem, podawać z frytkami.
Link do strony artykułu: https://czta.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/wraz-z-appetita-rozkochaj-sie-w-afrodyzjakach